Koffie bewaren

Een van de belangrijkste factoren voor een lekkere koffie is dat de bonen vers gemalen zijn, vlak voordat de koffie wordt bereid. De aanschaf van een bonenmaler is daarom echt de investering waard. Die bestaan er in veel soorten en maten, van prachtige handmalers tot state-of-the-art elektrische malers. Maal alleen wat je nodig hebt om de koffie te bereiden. Dan blijven de geweldige aroma’s en de smaak van je koffie zo lang mogelijk optimaal.

Koffie kan het best worden bewaard in de originele verpakking. Luchtdicht is hierbij aan te bevelen, bijvoorbeeld door er een elastiekje omheen te doen. Het geheel kun je als wenselijk in een bus of weckpot stoppen. Verder is het slim om de koffie op een donkere plek te bewaren. Na het branden van de koffie blijven de bonen ongeveer drie maanden goed in een ongeopende verpakking. Hierna gaat de smaak steeds een klein stukje achteruit; ongeveer 1% per dag is een richtlijn. Nadat de verpakking van de bonen is geopend blijven de koffiebonen nog zo’n drie weken lekker.

Kamertemperatuur

Vroeger werd koffie nog wel eens in de vriezer bewaard. Maar uit onderzoek blijkt dat dit nauwelijks een verbetering geeft aan de smaak van de koffie, wanneer je het vergelijkt met bewaren op kamertemperatuur. Kortom: vermijd vooral zuurstof en vocht, door de koffie te bewaren in bijvoorbeeld een goed sluitend blik. Ook warmte wil je overigens vermijden. Als de bonen te warm worden bewaard gaan ze de oliën die de rijke smaak en aroma geven ‘uitzweten’. Die verdampen vervolgens snel, waardoor er smaakverlies ontstaat.

Verder is een tip om nooit te veel bonen te bewaren in het bonenreservoir van je
espressomachine, of in de stolp van je bonenmaler. De bonen blijven hierin maximaal
zo’n drie dagen goed.

Eenrichtingskleppen

De mooiste verpakking voor koffiebonen zijn zakken met zogenaamde eenrichtingskleppen. Dit is een soort ventiel wat ervoor zorgt dat de gassen uit de verpakking weg kunnen komen. Deze komen vrij vanaf zo’n drie tot vijf dagen na het
branden van de bonen. De ventielen zorgen ervoor dat er omgekeerd geen lucht in de verpakking komt, omdat ze maar in een richting open staan. Zo blijft de smaak het best.

Deel dit bericht op