Aranga-plantages in Tanzania zetten zich in voor optimale smaak

De Vers Gebrandweer-bonen zijn van ‘single origin’-afkomst van de Aranga-plantages in Tanzania. De Aranga-boeren leven op de hellingen van Mt. Meru in het noorden van Tanzania. De vruchtbare, vulkanische grond vormt de ideale omgeving voor het kweken van de fragiele Arabica-planten met minimale kunstmatige tussenkomst. De Aranga-groep wordt gevormd tien boeren die zich hebben losgemaakt van een slecht geleide coöperatie, om een ​​meer democratische groep op te richten en zich te concentreren op kwaliteitsverbetering.

Fruitige smaken

Na drie oogsten voor feedback, samenwerking en meer dan 50% hogere prijzen vanwege de premiumstructuur, is er geïnvesteerd in de drooginfrastructuur, vochtmeetapparatuur en het oogstproces. Hierdoor komt het volledige potentieel van de fruitige smaken in de koffie veel beter naar voren: bloemige aroma’s aciditeit van donkere bessen en een bijzonder intens vanille mondgevoel.

Na de oogst volgt het verwerkingsproces van de bonen. In dit geval zijn ze gewassen via de ‘dubbele natte gisting’-methode. De bessen van de koffieplant worden losgemaakt van de pit (de boon) met behulp van eenvoudige handpulpers en exact op dezelfde dag gewassen als dat ze zijn geplukt. Vervolgens worden ze dubbel nat gegist (2x 18 uur), in de schaduw gedroogd en hierna in de zon gedroogd op verhoogde bedden.

Het resultaat: de oogst van 2018 biedt een volle koffie met tonen van vanille en een lichte zuurgraad die smaakt naar pruimen en rode kersen. Als espresso is het pittig zoet, terwijl je als filterkoffie zwarte bessen en bloemige tonen ervaart.

Deel dit bericht op